Oyonix
Image default
Health

Boktor in je huis?

Ben je nou gek of hoor je geknaag uit jouw antieke kast komen? Maak je geen zorgen, je hebt alles nog op een rijtje! Dit kan namelijk een teken zijn van boktor in je huis. De boktor lijkt misschien een schattig kevertje, de larven van de boktor kunnen echter enorm veel schade aanrichten. Om te voorkomen dat van jouw houten kast alleen maar stof overblijft, dien je boktor in je huis zo snel mogelijk te herkennen en te bestrijden.

Hoe gaat boktor in je huis te werk?

Wanneer je boktor in je huis hebt, is de kans groot op schade aan houten voorwerpen. Boktorlarven zijn wel selectief als het om hout gaat. De volwassen boktor in je huis legt op het hout zijn eitjes en de larven die hieruit komen, eten zich in het hout en creëren zo een gangenstelsel. Ze voeden zich net zolang met hout totdat ze een volwassen boktor zijn. Dit kan echter wel zo’n tien jaar duren.

Tekenen van boktor herkennen

De eerste stap is om te leren om tekenen van boktor te herkennen. Omdat de larven van boktor zich diep in het hout bevinden, is de boktor besmetting niet direct van buiten zichtbaar. Wil je boktor in je huis op tijd signaleren, let dan op de volgende tekenen van boktor in je huis:

  • Uitvliegopeningen: zodra de boktorlarven genoeg hout gegeten hebben, knagen zij zich een weg naar buiten. De kleine gaatjes in het hout die hierdoor ontstaan, worden de uitvliegopeningen genoemd. Besef dat de boktor dan al jaren in het hout heeft gezeten.
  • Knagend geluid: als je goed luistert, kan je de boktor zich echt horen knagen door het hout. Dit geluid is lang niet altijd hoorbaar. Maar zodra je een borend geluid hoort, weet je dat de larven van de boktor zich een weg banen door het hout.
  • Boormeel: terwijl de bokorlarven zich al vretend bewegen door houten objecten, komt er bij het aanvreten van dit hout zogenaamd ‘boormeel’ vrij. Boormeel is niets anders dan een soort zaagsel. Leg een papiertje bij de uitvliegopeningen neer om te zien of de boktor in je huis actief is.

Hoe voorkom je boktor in je huis?

Als er eenmaal boktor in je huis zit, is het lastig om hiervan af te komen. Om de boktor in je huis kwijt te raken, dien je een professionele boktorspecialist in te schakelen. Had je dan de boktor in je huis kunnen voorkomen? Als je de houten voorwerpen in je huis behandelt, verklein je de kans aanzienlijk op boktor in je huis. Middelen waarmee je de houten objecten kunt insmeren om het hout te beschermen tegen boktor zijn beits, lak of olie.

Boktor in je huis bestrijden

Zit er al boktor in je huis, dan moet je deze zien te bestrijden. Boktor bestrijden is op een aantal manieren mogelijk. Als je kleine houten voorwerpen twee weken lang bevriest tot 18 graden onder nul, dan overleeft de boktor het niet. Dit is natuurlijk niet met alle voorwerpen mogelijk. In die gevallen schakel je een professionele boktorspecialist in die de boktor in je huis voor je bestrijdt.