Oyonix
Image default
Health

Hartslagmeter

Sneller beter worden met een goede hartslagmeter
Een hartslagmeter is na de hardloopschoenen en een running outfit eigenlijk het volgende product wat veel sporters/hardlopers kiezen. Met een hartslaghorloge word je sneller beter, train je efficiënter en ze zijn nog leuk ook.

Voordelen

De voordelen van een hartslagmeter zijn:

  • Beter worden met je sport.
  • Trainen in de juiste hartslagzone (s) helpt om sneller te worden en prettiger langere afstanden te kunnen lopen.
  • Trainen op vetverbranding, om zo gemakkelijker af te vallen.
  • Gevoel versus de harde feiten van de hartslagmeter ontdekken (als je moe of overtraind bent kan een hartslagmeter analyse dit helpen duidelijk te maken om zo ook echt hier iets aan te doen).
  • Niet alleen handig bij hardlopen maar ook bij fietsen, wandelen, skaten, tennissen, schaatsen en veel andere sporten.
  • Je lijf beter leren kennen en daarop anticiperen.
  • Hulpmiddel om de adviezen van je trainer of bv uit de sport medische keuring ook echt op te volgen.
  • Verbinden met je telefoon (via Bluetooth) om zo veel meer data te zien in (gratis) hardloopapps.
  • En natuurlijk is het voor sommige mensen ook gewoon een mooi horloge voor dagelijks gebruik ;-).

Hartslagdata van een horloge
Waar komt al dat voordeel vandaan? Laten we beginnen bij het begin. Wat kan een sporthorloge nu zoal meten? Onder meer het volgende:

  • Actuele hartslag (uiteraard)
  • Gemiddelde hartslag
  • Maximale hartslag
  • Rust hartslag
  • Statische test

Statische test
Zoals je in bovenstaande opsomming leest, kun je met sommige modellen statische testen doen. Hiermee meet je de zogenaamde nulsituatie: je weet hoe je er in het algemeen voor staat. Handig, want zo weet je ook hoeveel je nog moet trainen om uiteindelijk je doel te bereiken. Vooral de Polar modellen staan bekend om allerlei gezondheidstesten in hun meters.

Hardlopen

Een halve en hele marathon wil ik echt rustig opbouwen. Ik meet mijn hartslag tijdens het hardlopen met een meter om mezelf hiertoe te verplichten. Bij een marathon begin ik op een heel lage hartslag (130) en wil ik deze niet te snel laten stijgen. Pas na de 30 kilometer wil ik de 160 op het horloge zien verschijnen. Is dat al eerder zo? Dan ga ik echt rustiger rennen om de man met de hamer niet te erg tegen te komen.

Keuze

Er is gelukkig (of helaas) veel keuze in hartslagmeters. Om het lekker helder te maken hebben wij diverse favoriete modellen met elkaar vergeleken. De prijzen beginnen bij€40 en kunnen oplopen tot €650.  

Hartslagmeterband
De prijzen zijn inclusief hartslagmeterband (HRM). Sommige merken kiezen ervoor om de modellen zonder band aan te bieden en andere merken kiezen ervoor om dezelfde meters mét band aan te bieden. Wij vinden dat een hartslagmeter met band een slimmere/betere keuze is. We willen graag appels met appels vergelijken, dus kiezen we in alle gevallen voor een compleet model inclusief hartslagmeterband.

Beste prijs-kwaliteitsverhouding

Je kunt zoeken naar de beste meter of naar de hartslagmeter met de beste prijs/ kwaliteits-verhouding. De Sigma horloges zijn verkrijgbaar in onze eigen shop en worden veel gekozen als fitness horloge door beginnende hardlopers.

Pols

Ik ken een aantal hardlopers die echt geen borstband of hartslagmeterband om hun middel willen dragen. HRDLPR’s Ilona, Hans, Bart en Marieke meten daarom hun hartslag niet. Jammer, want hartslagmeting kan je echt helpen om sneller beter te worden! Gelukkig zijn er speciale pols hartslagmeters die de hartslag op je pols meten. Persoonlijk maakt het mij niet uit, maar ik moet zeggen dat ik de hartslagmeterband ook niet altijd om heb en mijn hartslagmeter horloge (met GPS) meestal wel.

De opties zijn:

  • Garmin VivoSmart HR
  • Garmin VivoActive HR
  • Garmin 235
  • Garmin 735XT
  • Polar A360
  • Polar M600
  • TomTom Cardio

Beste

Als je een hoog budget hebt dan kun je gaan voor een hartslagmeter met echt alles wat je hartje begeert. De duurste modellen van Polar en Garmin zijn zoals je in de tabel ziet eigenlijk ook direct de beste. Maar don’t worry. Gelukkig is dat zeker niet per se het geval. Wij kijken niet voor niets naar de meer betaalbare modellen. Het is zelfs zo dat de meeste sporters veel functies helemaal niet gebruiken.

Uitgebreid meten

Ja, al die functies: hartslagmeters kunnen veel meer meten dan je hartslag alleen. Na het bekijken van de tips op deze pagina ben je daarvan helemaal op de hoogte. Je weet dan precies welke hartslagmeter om welke redenen jouw favoriet zou kunnen zijn.

Snelheid meten
GPS units in de horloges meten de snelheid en gemiddelde snelheid. De meeste lopers beginnen op een gemiddelde van 8 a 9 kilometer per uur. De meer fanatieke lopers gaan naar de 12 a 13 kilometer per uur en de Pro’s lopen harder dan 20 kilometer per uur. Uiteraard kun je naast de actuele en de gemiddelde snelheid per uur, indien gewenst ook de snelheid in minuten per kilometer aflezen. Een veelgebruikte term hiervoor is Pace. Het zegt natuurlijk hetzelfde: 5 minuten per kilometer is 12 kilometer per uur.

Maximum snelheid
De maximum bereikte snelheid is wel leuk, maar in mijn ogen meer voor de fun. Ooit heb ik bijvoorbeeld 26 kilometer per uur op mijn hartslagmeter gehad. Ik ging toen vol gas over het strand en had wind mee. Ja, dat was maar van korte duur. 😉

Afstand meten
Een half uur hardlopen zonder stoppen is een eerste grote mijlpaal. Je eerste 5 kilometer is eenzelfde soort doel. Daarna kijk je stiekem naar die 10 kilometer en wie weet waar je grens ligt. Lange duur lopers blijven soms wel 60 kilometer of meer achtereen hardlopen en dat maakt die marathon van 42,195 maar een bescheiden afstand… Maar hoe ver je ook loopt, je hartslagmeter houdt het allemaal bij.

 

GPS

De Garmin Epix is een voorbeeld van een bijzonder goede navigatie hartslagmeter. Met het minikaartje in kleur op een touchscreen kun je echt goed navigeren. Handig als je bijvoorbeeld bezig bent met een (halve) marathon op een vreemde locatie. Vaak staan daar alleen de meetpunten van 5 en 10 kilometer en dat is niet altijd genoeg. Plus, je kunt de bordjes missen. De meeste hartslagmeters met GPS kosten meer dan 100 euro.

Live tracking
Door live tracking kunnen je vrienden en familie precies zien waar je bent. Dit kan je (uiterst belangrijke!) vrijheidsgevoel beperken, maar in het geval dat ze je bij een marathon op meerdere plaatsen willen aanmoedigen is het bijzonder handig. Misschien vindt je partner het ook wel prettig om te kunnen zien waar jij je begeeft als het ’s avonds eens langer duurt dan verwacht.

Virtuele trainer
Een virtuele trainer op een hartslagmeter is je tegenstander wanneer je fysiek alleen gaat hardlopen. Deze partner stel je in op een snelheid van bijvoorbeeld 11 kilometer per uur. Je moet je hem dan proberen bij te houden en het liefst voorblijven.

Trainingsprogramma’s
Een extra functie bij zo’n virtuele trainer is een trainingsprogramma waarbij je bijvoorbeeld om een interval schema vraagt. Je krijgt dan ook precies op je horloge te zien wanneer je moet versnellen en wanneer je juist rustig aan moet doen. Zo train je makkelijker de (soms lastige) trainingen en doe je niet te veel of te weinig.

Activity Tracking
Met activity tracking meet de meter jouw stappen, energieverbruik, slaap en meer. Het doel hiervan is vooral om gezonder te gaan leven. Aangezien je vaak maar een paar keer per week een uur of langer loopt, is het veel beter om de hele week door alle activiteiten te meten. Wanneer je de activity tracking aansluit op je telefoon, kun je ook je eetpatroon bij gaan houden. Zo maak je het pakket van persoonlijke coaching compleet.

Telefoonconnectie
Je las het al: telefoonconnectie via bluetooth kan handig zijn. De nieuwste modellen sporthorloge communiceren met je telefoon zodat je op je hartslagmeter onder meer een inkomend gesprek of bericht kunt krijgen. In praktijk zien veel mensen deze functie in het begin niet zo zien zitten, maar wordt de telefoonconnectie juist zeer gewaardeerd naarmate er langer mee gelopen wordt. Al zet ik telefoon notificatie wel eens uit, het is toch gewoon handig om je telefoon in je sportarmband te laten zitten.

De mobiele app van de activity tracking functie maakt de informatie van je hartslagmeter tevens overzichtelijker, door het simpele feit dat je telefoonscherm groter is. Daarbij houd je door de verbinding met je telefoon en bijbehorende automatische updates ook altijd toegang tot de nieuwste functies.

Recovery tijd
Door continu je hartslag te meten, zie je duidelijk wanneer je moe bent. Sommige meters geven dan ook een recoverytijd aan. Dit is de tijd die je zou moeten rusten tot je volgende training. Garmin en Polar doen dit succesvol. Ik vind het best handig, aangezien ik nog wel eens te veel wil lopen.

Gezondheid
Een hartslagmeter toont het je als je niet helemaal fit bent, soms zelfs voordat je het zelf bewust voelt. Als je hartslag veel hoger is dan je dacht, kan dat een signaal van ziekte zijn. Een arts blijft dan nodig, maar de gegevens van een hartslagmeter kunnen hem of haar wel helpen.

Alarmen
Je kunt een notificatie/alarm/bliepje krijgen wanneer je over een bepaalde grens heengaat. Bijvoorbeeld als je boven hartslag 170 of boven een afstand van 5 kilometer raakt. Ook kun je je hartslagzones instellen met dit alarm. Dit kan handig zijn als je niet te veel en ook niet te weinig wilt doen en niet continue op je hartslagmeter wilt kijken.

Activiteiten terugkijken
Wat ik nooit had gedacht, maar wel erg leuk vind is mijn sportdagboek nakijken. Ik weet precies waar ik was tot 15 jaar geleden en dat is cool. De gegevens van die leuke wandeling in Italie, Berlijn of New York en die ene mooie kanotocht laten je de vakantie herbeleven! Althans, een beetje.

Word ik beter?
Belangrijker vind ik het om aan de hand van het dagboek te analyseren of ik nog beter word of niet. Ik zie natuurlijk graag een positieve ontwikkeling. Hierbij stel ik mezelf vragen als: daalt je hartslag over de 10 km bij een betere tijd of niet? Word je écht beter of is het gezichtsbedrog (of gedachtebedrog)?

Omgevingsmeters
Een barometer meet de luchtdruk. Dit kan handig zijn voor outdoor sporters, bergbeklimmers en wandelaars. Een thermometer is voor mij een ‘nice-to-have’ maar zeker geen must-have. Ik voel wel of het koud of warm is. 😉
Tijdens het fietsen vind ik het wel fijn om te zien hoeveel ik nog moet klimmen. Bijvoorbeeld wanneer ik in Limburg, de Ardennen of Alpen ben. Een hoogtemeter biedt dan uitkomst. Ook bij het hardlopen kan een hoogteverschil van 50 meter verklaren waarom je het een zwaar rondje vond.

Design
Hartslagmeters zijn er in allerlei kleuren, soorten en maten. Hartstikke mooi, want laten we eerlijk zijn: je wilt ook wel dat een hartslagmeter een beetje knap staat op je pols. Het design wordt belangrijker wanneer je de eerder in dit artikel omschreven activity tracking wilt hebben. In dat geval moet je de meter namelijk de hele dag dragen.

Tijd/horloge functie
Je zou het bijna vergeten, maar een hartslagmeter of sporthorloge geeft ook de tijd en datum weer. Wanneer je niet aan het trainen bent met de hartslagmeter voor hardlopen heb je wellicht een gewoon horloge om. De investering in een hartslagmeter kun je dus makkelijk verantwoorden, omdat je geen nieuw horloge meer hoeft te kopen. 🙂

Top 3

Nog niet zo lang geleden werd me gevraagd wat ik erg goede hartslagmeters voor hardlopend vind. Ik heb een top 3 samen weten te stellen:

Andere sport
Mijn hartslagmeter voor hardlopen is multifunctioneel en klem ik om mijn stuur van mijn mountainbike en racefiets als ik even uitgelopen ben. Daarnaast neem ik hem ook mee op skivakantie, tijdens een kanotocht of tijdens een lange wandeling.

Vermogen en cadans
Op een fiets kun je via ANT+ het vermogen en het cadans meten dat je trapt. Dit scheelt je de kosten van een apart apparaat op de fiets. Je hebt dan eigenlijk ook geen fietsnavigatie nodig.

Running pod
In sommige gevallen voldoet mijn hartslagmeter echter niet. Als je binnen gaat hardlopen dan meet je geen snelheid met GPS natuurlijk. Daarvoor hebben sommigen als accessoire een aparte looppod die je in je veters rijgt. Op die manier meet je dan ook je loopsnelheid.

Vergelijk top merken

We vertelden je al dat het goed is om naar de topmodellen van de verschillende merken te kijken in het geval dat budget geen rol speelt. Laten we daarvan de meest verkochte eens op een rij zetten, Polar, Garmin, Suunto en TomTom.

Goedkope of dure

Stel, je kiest voor Garmin. Welke moet je dan hebben? Je hebt keuze uit “goed” en “heel goed”. In dit geval zou ik de goedkopere nemen. Kijk maar:

 

 

https://www.hrdlpn.nl/hartslagmeter/