Oyonix
Image default
Health

Help ik ben hooggevoelig, wat nu?

Wanneer je hooggevoelig bent neem je vaak meer informatie en prikkels op uit je omgeving en deze verwerk je tevens op een dieper niveau dan een ‘’doorsnee persoon’’. Daarnaast verwerk je vele gevoelens ook een stuk intenser, maar je hebt hierdoor wel een sterke persoonlijke ontwikkeling. Stel dat je hooggevoelig bent, of het idee hebt dat je dat bent, dan hoef je je hier helemaal niet druk om te maken. Hooggevoeligheid is geen stoornis of aandoening, het is iets dat aangeboren is, het is een karaktereigenschap die vaak vele verborgen talenten kent. Wanneer je hier goed mee om kunt gaan dan is het eerder een gave die je heel veel voordelen geeft!

Wanneer je nooit hebt geleerd om te gaan met al die informatie die je verwerkt, dan kun je hier wel last van krijgen. Hooggevoeligheid mag dan geen stoornis zijn, maar je kunt deze wel krijgen als je er niet goed mee omgaat. Wanneer je een vermoeden hebt dat je hooggevoelig bent, of je weet dit zeker, maar je hebt geen idee wat je moet doen en je zit niet lekker in je vel, wees dan niet bang om hulp te zoeken. Zoals net gezegd is hooggevoeligheid in zekere zin meer een gave dan een verdoemenis als je deze goed kunt beheersen, daar kan een professional die hier veel verstand van heeft je bij helpen.
Ten tweede, zorg voor een thuisbasis. Natuurlijk, je hebt al een plek waar je woont en waar je je waarschijnlijk thuis voelt, maar hiermee wordt bedoelt dat je een eigen plek hebt waar je je even helemaal terug kunt trekken als het je te veel wordt. Dit kan tevens ook een persoon zijn. Het is wel belangrijk om dit te hebben, dit kan jou heel veel steun bieden in moeilijke situaties.

Hoe maak ik van hooggevoeligheid mijn talent? Dat kun je simpelweg gewoon leren. Je kunt leren invloed uit te oefenen op alles wat er bij je binnen komt en je kunt jezelf na verloop van tijd aanleren hoe je zelf invloed kunt hebben op je emoties en gedachten, zo bepaal je zelf wat je denkt en hoe je je voelt. Je moet hier gewoon mee oefenen, en zo kun jij je gave zelf ontwikkelen!