Oyonix
Image default
Health

Hoe is bodybuilding ontstaan

Al eeuwen geleden werd krachttraining toegepast. Ouwe voorbeelden kun terug vinden in de tijd van bijvoorbeelde Grieken. De Grieken hebben de olympische spelen ontwikkeld. Tijdens de eerste edities werd er ook al aan gewichtheffen gedaan. Verder zie je in oude Indiase en Chinese tijden ook al verschillende elementen terug van krachttraining.

Als je een naam moet noemen als grondlegger van het hedendaagse bodybuilding dan spring Eugene Sandow er tussenuit. Hij begon als een attractie waar hij zijn gespierde lichaam toonde bij circustenten. Uiteindelijk werd er in 1901 de eerste echte wedstrijd georganiseerd waarbij het tentoonstellen van gespierde lichaam centraal stond. Nu heb je de mr. Olympia wedstrijden. De winnaar van dit grote event ontvangt nu nog steeds een beeldje waar Eugene Sandow model voor heeft gestaan.

Vanaf de jaren 70 kreeg bodybuilding een echte boost door o.a. Arnold Scharzenegger. Rond deze tijd kwamen ook anabolen op. Je ziet een duidelijk verschil qua grootte in fysiek voor en na de periode van 1970. Ook zijn de trainingsmethode veranderd. Vroeger hadden mensen nog niet de luxe om gebruik te maken van machines. Echter ontbreken “oude “oefeningen zoals de bench press en deadlift nog steeds niet in een goed trainingschema. Je kunt hier bijvoorbeeld kettlebells of halterstangen voor gebruiken.