Oyonix
Image default
Health

Lengte van de slaap

Iedereen is anders, en iedereen slaapt ook anders. Het is een fabeltje dat je gemiddeld genomen 8 uren aan slaap nodig hebt. Hoeveel je wel nodig hebt is niet zo vast te stellen. Probeer het persoonlijk uit, slaap je 7 uren en je voelt je verschrikkelijk overdag en je kan je niet concentreren probeer dan wat meer te slapen. Slaap je juist 9 uren lang kan het zijn dat je te lang hebt geslapen waardoor je je de hele dag suf zal voelen. Het ligt er ook aan wat je overdag hebt gedaan. Als je de hele dag druk in de weer bent geweest zal je ongetwijfeld meer slaap nodig hebben dan dat je de hele dag op het kantoor hebt gezeten en vervolgens thuis ook niet heel veel uitvoert.

Gemiddeld genomen slapen de jongsten onder ons het meeste en de ouderen onder ons het minste. Dit verschilt wel een beetje per persoon, maar de slaap die je nodig hebt ligt wel vast per leeftijd. Zo heeft een baby 16 uren aan slaap nodig. Een jong volwassenen heeft tussen de 8 en 9 uur nodig. Maar iemand boven de 50 maar 6 uur. Je zou denken dat ouderen meer slaap nodig hebben, bij dit aantal uren aan slaap zijn de dutjes overdag niet mee gerekend. Vaak liggen ouderen ook vaker en langer wakker in de nacht en slapen zij vrijwel niet meer diep.

De diepe slaap is van belang om helemaal tot rust te komen. In deze slaap droom je ook het meest, maar kost ook wel het meeste aan energie. Dit komt doordat er een grote hersenactiviteit plaats vind, en je ogen op de een of andere onverklaarbare reden snel heen en weer bewegen. Rapid Eye Movement (REM) komt alleen voor in de laatste fase van het slapen. De fases hiervoor zullen de ogen moei worden en rot rust komen. De daaropvolgende fases van het slapen zullen leiden tot de diepe REM slaap. De fases daarvoor zijn NREM1, NREM2, NREM3 en NREM4. NREM1 kan beschouwd worden als de fase waarin je in slaap valt. NREM3 kan beschouwd worden als de fase dat je in een diepe slaap valt. Het is niet zo dat je begint aan een NREM3 vervolgens NREM1, NREM4 en NREM2. Deze cycli staat vast en doorloopt iedere fase in de juist genoemde volgorde. De REM slaap komt als vijfde fase.

Om goed te kunnen slapen, en uitgerust wakker te worden is het van belang dat je op een goed matras slaapt. Een matras 120×200, matras 140×200 en matras 160×200 zijn de meest voorkomende maten voor bedden voor volwassenen.

http://www.just-dream.nl

Related Posts

Een wortelkanaalbehandeling

Good intentions in 2021 jeopardized by the taste ban on e-cigarette

Anti snurkbeugel: de beste oplossing tegen snurken