Oyonix
Image default
Health

Luchtreinigers inschakelen in huis

Je vindt hier alles over de vraag “Hoe moet je nu eigenlijk luchtreinigers gebruiken?” We gaan met jou de gedetailleerde werking van luchtreinigers eens bekijken, waarvoor deze gebruikt kunnen worden en op wat voor manier dit dan eigenlijk moet. Normaal gesproken moet een luchtreiniger voldoen aan de volgende vereiste: zo veel mogelijk slechte en vieze luchtdeeltjes uit de lucht weghalen. Dit is afhankelijk van een paar bepaalde onderdelen: de efficiëntie van de luchtreiniger om de deeltjes te filteren en de capaciteit van de luchtreiniger die moet passen bij jouw te reinigen luchtinhoud van de kamer(s) en/of het gehele huis.

Hoe moet je luchtreinigers gebruiken?

De twee meest bekendste vormen van technologieën in luchtreinigers zijn: mechanische filtering en

elektrostatische filtering. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Dit is dan een hybride.

Zogenaamde HEPA-filters, wat staat voor High Efficiency Particulate Air filters, zijn mechanische luchtfilters. Dat wil zeggen dat lucht door een flinterdun gaas wordt geduwd, wat de schadelijke of irriterende deeltjes tegenhoudt zoals pollen, schilfers van dieren, resten van lijkjes en uitwerpselen van huisstofmijt en rook van sigaretten of kachels en open haarden. De meeste luchtreinigers hebben deze HEPA-filters. Echter, bij elektrostatische luchtfilters wordt een elektrische lading gebruikt om de zuigkracht te verhogen tussen de schadelijke luchtdeeltjes en de vezels van de filter. Bij passieve elektrostatische luchtfiltering krijgt de filter meer zuigkracht, waardoor de efficiëntie vele malen meer is bij aanvang, maar deze zal minder worden naarmate de lading langzaam afneemt. Deze efficiëntie kan ook constant gehouden worden met behulp van actieve elektrostatische luchtfiltering, dit komt doordat de filtervezels of luchtdeeltjes elke keer geladen worden tijdens het gebruik.

Hoe efficiëntie verhogen?

Het uittesten van de efficiëntie van de reiniger wordt uitgevoerd in speciale centra aan de hand van drie diverse deeltjes: tabaksrook, pollen en stof. De ene luchtreiniger zal beter zijn werk doen dan de andere op gebied van het uit de lucht filteren van deze stoffen en deeltjes. Welke luchtreiniger bij jou wensen aansluit is dus voor iedereen verschillend. Zo zijn er luchtreinigers die erg goed zijn in het reinigen van rook. Deze zijn niet zo handig als niemand uit je gezin rookt. Behalve de efficiëntie van het reinigende apparaat, is het luchtvolume ook van belang bij het kiezen van een luchtreiniger voor jouw situatie. De luchtreiniger moet natuurlijk het volume wel aankunnen van de ruimte waarvan de lucht zal worden schoongemaakt. Omdat lucht constant vies wordt van slechte stoffen is het van belang dat de luchtreiniger in staat is om deze vuile deeltjes weg te halen met hetzelfde tempo als dat de lucht vies wordt gemaakt. Dit zorgt er voor dat elke luchtreiniger een maximale luchtinhoud heeft om goed te blijven werken en om dit alsmaar te kunnen blijven doen. Laten we er eens een voorbeeld bijnemen: Een luchtreiniger die ontworpen werd voor een standaard woonkamer zal niet goed genoeg werken voor een grote kantoorruimte.

Kosten voor de gebruiker

De periodieke vervanging van filters bij luchtreinigingstoestellen zal je nu eenmaal moeten betalen om de luchtreiniger te onderhouden en de levensduur van het toestel te verlengen. De kosten van filters en de levensduur ervan hangen af van het soort filter(s). Het zal geen verrassing zijn dat de meeste goed werkende luchtreinigers wat duurder zijn om aan te schaffen en te onderhouden. Aan de energiekost van de luchtreiniger wordt meestal niet veel aandacht besteed. Toch is het belangrijk om geen energievreter in huis te halen. De resultaten van efficiëntie tests van luchtreinigers in laboratoria zijn over het algemeen gemaakt voor regulier gebruik, niet voor tijdelijk gebruik. Voor meer informatie check luchtreiniger gebruiken in huis