Oyonix
Image default
Health

Waarom naar een Mondhygieniste gaan?

Hoe ziet gezond tandvlees er uit? 
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst.

Bloedend tandvlees ?
Rood, gezwollen of bloedend tandvlees zijn meestal de eerste verschijnselen van ontstoken tandvlees. Het hele tandvlees kan ontstoken zijn, maar de ontsteking kan ook plaatselijk optreden, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak of een slechte adem, maar doet zelden pijn. Ontstoken tandvlees kan wel gevoelig zijn bij aanraking. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees? 
De belangrijkste boosdoener is de plak die zich langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen bevindt. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich weer gemakkelijk nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken.

Wat moet ik doen om mijn tandvlees gezond te maken en te houden? 
Ontstoken tandvlees geneest alleen als u dagelijks alle plak verwijdert.

Kan ik plak verwijderen met een mondspoelmiddel? 
Sommige spoelmiddelen maken het verwijderen van plak gemakkelijker. Toch kunnen ze het gebruik van de tandenborstel gecombineerd met tandenstokers, ragers of flossdraad niet vervangen. 
Mondspoelmiddelen kunnen wel even een frisse mondgeur en aangename smaak geven.

Kan er iets aan ontstoken tandvlees gedaan worden? 
Wij kunnen adviezen en instructies geven over mondhygiëne. 
Daarnaast kunnen wij tandsteen verwijderen. Sommige mensen hebben last van veel tandsteen. In dat geval kunt u aan ons vragen welke tandpasta voor u geschikt is.

Wat gebeurt er als ik niets aan ontstoken tandvlees doe? 
De risico’s zijn niet voor iedereen gelijk. Als u er vatbaar voor bent, kan de ontsteking zich uitbreiden en ook het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan. Deze ernstige vorm van ontstoken tandvlees heet parodontitis.

Is roken schadelijk voor het tandvlees? 
Naast vele bekende gezondheidsrisico’s heeft roken ook nadelige gevolgen voor het tandvlees. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als u rookt, herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking.

Heeft u nog andere vragen over tandvleesproblemen ? 
Wij beantwoorden ze graag. Bovendien vertellen we u hoe u de oorzaken kunt aanpakken. Als het u niet lukt een goede mondhygiëne vol te houden, bezoek dan een Mondhygieniste.

Related Posts

Aan de slag gaan voor schema’s met de kettlebell

Klaar voor de zomer

Een uitvaart regelen