Oyonix
Image default
Health

Zuurstof berekenen

Zuurstof berekenen

Een onderdeel van het medisch verpleegkundig rekenen is het zuurstof berekenen. Rekenen en wiskunde is niet voor iedereen weggelegd, waardoor een duidelijke uitleg in dit artikel is beschreven. Zorg ervoor dat je de oefenvragen op de website maakt, zodat je slaagt voor je examen verpleegkundig rekenen. Mis je nog vragen of zijn oefenvragen niet helemaal duidelijk laat dit ons weten via het contactformulier op de website. 

Bij het zuurstof berekenen is het belangrijk om te weten dat het aantal liters zuurstof per minuut worden toegediend (l/min). Zuurstof kan via een centraal leidingsysteem of via een cilinder (onder hoge druk) naar de patiënt gebracht worden.

 

Zuurstof berekenen cilinder

Als de patiënt gebruik maakt van een cilinder is het noodzakelijk om daar voorzichtig mee om te gaan. Komt een patiënt zonder zuurstof te zitten dan kan dit vervelend gevolgen hebben.

Op basis van deze twee gegevens kun je vervolgens bepalen hoeveel tijd de cilinder nog bruikbaar is. De inhoudsmaat en de druk van de cilinder zijn bepalend voor het aantal liters zuurstof op voorraad. De inhoudsmaat betreft de cilinder zelf en de druk staat aangegeven op de manometer op de fles.

 

Zuurstof berekenen inhoud en bar

Cilinders zijn van staal gemaakt, zodat de zuurstof onder een enorme druk kan worden samengeperst in de cilinder. De manometer bestaat uit een geboden metalen buis die onder een hogere druk zich gaat strekken. Vervolgens geeft de meter een hogere druk aan naarmate de gebogen buis zich meer uitstrekt.

De druk wordt gemeten in bar (= 1000 mbar). 1 bar = 1 atmosfeer.

In een gascilinder zit gas meestal zuurstof (O2). Bij een lagere druk wordt er meer zuurstof uitgegeven vanuit het ventiel. Met een formule wordt dit berekend:

Druk fles x volume fles = aantal liters gas.

 

Voorbeeld:

Cilinderinhoud 10 liter.

Manometer geeft aan 20 bar.

De patiënt krijgt 4 liter zuurstof per minuut.

Hoeveel minuten kan de patiënt de zuurstoffles nog gebruiken?

 

Aanwezig zuurstof: 10 x 20 = 200 liter.

Verbruik: 200 / 40 = 50 minuten

De patiënt kan de fles nog 50 minuten gebruiken.

 

Wil je meer informatie over het medisch rekenen of het zuurstof berekenen hebben bekijk dan de website van Cito voor meer informatie.